Sammen om et bedre liv for alle mennesker

HARTZELL BARNESKOLE I MUTARE ÅPNER OPP FOR NY TEKNOLOGI.

Aske, Øyvind
24.02.2022
Takket være en GBGM bevilgning på 10 datamaskiner, har 173 barn ved United Methodist Hartzell Central Primary School in Mutare, Zimbabwe fått adgang til dataundervisning.
HARTZELL BARNESKOLE I MUTARE ÅPNER OPP FOR NY TEKNOLOGI.

Rektor Eugenia Mudede sier at COVID-19 har innledet en ny normal når studenter begynner med online undervisning.

Selv om de nå strever med høye internetkostnader, drømmer Mudede nå om å bygge 4 nye klasserom og et trygt utendørs lekeområde.

Rundt hele verden har COVID-19 pandemien innledet en ny normal når det gjelder undervisning. Elever og studenter har nå blitt fortrolige med teknologi som gir tilkobling til digital læring. Hartzell Central Primary School i Mutasa Nyanga District i Zimbabwe er et eksempel på dette. Med et tilskudd fra GBGM, the Ministry of Women og Children and Youth, ble nylig 10 stasjonære datamaskiner installert på skolen.

Tendai Rebecca Gurupira, koordinator for Ministry of Women og Children and Youth, sier at datamaskinene vil gjøre selv de minste barna i stand til å støtte den raskt skiftende teknologi- verdenen. «COVID-19 har forvandlet utdanningssystemet for alle skoleelever til en digital hverdag», sier hun. «For at de skal få adgang til online læring så må man gjøre seg kjent med informasjonsteknologi»

The Rev. Munyaradzi Timire, utdannelses-sekretær for Zimbabwe østlige årskonferanse, er enig. «Dette vil gjøre dem i stand til å ta igjen den skiftende teknologiverdenen. Forholdstallet skulle i det minste vært 1 datamaskin pr 2 studenter, selv om 1 til 1 er det mest ideelle.»

HVORDAN HJELPE?

Tidligere elever ved Hartzell High School har lansert en pengeinnsamling for å oppgradere internettdekningen ved skolen. Dunmore Munowenyu, lederen for Hartzell Old Student Fundraising, forteller at målet er at hele skolebygget skal ha en full Wi-Fi dekning: administrasjonen, klasserom, bibliotek og guttenes og jentenes internater. «Dette ambisiøse prosjektet vil gi elevene internet- tilgang og Google Classroom kontoer», sier Munowenyu. «Lærerne vil også være i stand til å utføre ekstra undervisning på helgene for å godtgjøre tiden som ble mistet under pandemien og for å regulere innholdet som barna har internettilgang på.» Tidligere elever håper å kunne samle inn 5 400 USD for å ferdigstille oppgraderingen.

På grunn av begrensede ressurser må vi starte med 10 datamaskiner til 173 elever, men mitt ønske er at vi har full datamaskindekning for alle i 2025 forteller rektor Eugenia Mudede. Hun sier at donasjonen allerede har forvandlet barneskolen. «Dette er bønnesvar og en drøm som har blitt til virkelighet», sier hun. «Gud er virkelig god, Han skal ha æren og måtte giverne bli rikelig velsignet tilbake! De 10 maskinene vil heve læringsprosessen betraktelig og undervisningen vil bli mer effektiv og inklusiv», sier hun. «To-språklig læring vil skje når barna lytter og ser på historiefortelling. Fremføring og prestasjoner vil øke drastisk både for tilrettelegger og mottager.»

Rektor fortsetter med å vektlegge en tidlig bruk av IT læring. «Det er anbefalt at barna starter med IT teknologi så tidlig som de er i stand til å gjøre dette hjemme, deretter formelt i barnehagen i løpet av de første 3 årene. Når de er 4 starter de med pensum i småskolen. I dag er barna født data kyndige, de trenger bare «dingsene», sier Mudede.

HARTZELL BARNESKOLE I MUTARE ÅPNER OPP FOR NY TEKNOLOGI.

Ruth Nemakanga er førskolelærer, hun sier: «Med anskaffelsen av computere, har læring blitt lettere og mer gøy, spesielt når det gjelder å fortelle historier. Barna lærer å bli praktiske gjennom bruk av data» sier hun. Førskoleavdelingen har 5 lærere, 2 for 74 barn med alder 4-5 og 3 for 99 barn med alder 5-6. «Barna kan lese bøker, tegne på datamaskinen, delta i dataspill, se på tegnefilmer og mye mer», sier Nemakanga. «Målet mitt er at alle elevene skal ha en anledning til å bli kompetente, kreative og produktive brukere av IKT.»

Blessing Chipakatira er foreldrerepresentant og moren til 5-år gamle tvillinger. «Jeg var glad for den nye læringstilnærmingen med bruk av computere», sier hun. «Patience og Pauline hadde søvnløse netter av glede etter overrekkelsesseremonien av Gurupira. De fikk lov til å bruke datamaskinene. De kom opprømte hjem og fortalte ting som de hadde lært gjennom dataundervisningen.» Patience sa: «Jeg er så glad for at vi har fått datamaskiner, men vi trenger flere fordi vi er mange».

Moren bringer på vegne av foreldrene en takk til kirken og donorpartnerne for støtten som er gitt til skolen. «Nå lærer barna våre å bruke data veldig tidlig». Hun legger til: «Det gjelder å fange dem når de er unge, det er måten å lære dem på. Da vi gikk på skolen var vi eldre, uten datamaskiner, og nå er det ikke enkelt for oss å lære oss data.»

By Kudzai Chingwe UMC News

Oversatt av Øyvind Aske

© 2008 Metodistkirkens Misjonsselskap

St. Olavs gate 28

0166 OSLO

 

 

Telefon: 23 33 27 00
E-post: misjonsselskapet@metodistkirken.no

Gavekonto: 3000 13 88084 

Vipps og SMS: 2248

En del av Metodistkirken i Norge
metodistkirken.no

Org. nummer: 974 230 887

Powered by Cornerstone