Sammen om et bedre liv for alle mennesker

Biskop John K. Yambasu er død

Aske, Øyvind
17.08.2020
Vi er fremdeles i sjokk over det uvirkelige faktum at vi ikke lenger skal få møte biskop Yambasu når vi igjen reiser til Sierra Leone, ikke høre hans historier og ikke få le sammen med ham. Vår biskop i Sierra Leone var vår fremste talsmann og inspirator for MMs Partnership in Development program. Gjennom CELAD, som er PIDs landkontor i Sierra Leone, og staben der holdt han seg løpende oppdatert på hva som skjedde med programmet og prosjektene.

Det var i går formiddag (16. august 2020) at biskopen forulykket på hovedveien nordover fra Freetown. Sjåføren ligger hardt skadd på et sykehus. Fra bilder vi har sett tyder alt på at det har skjedd en kraftig frontkollisjon. Det er store ødeleggelser på bilen og det er ikke vanskelig å se at detteble en dødsulykke. Biskopen var på vei til begravelsen av Rev. Edward Kamara i Yonibana i Northern province.  

Biskop Yambasus plutselige død påvirker hele Metodistkirken. “Biskop Yambasus unektelige kjærlighet og hengivenhet for kirken har vært åpenbar i hans biskopsområde og utenfor” sier biskopsrådets nye president Biskop Cynthia Fierro Harvey.  

Biskop Yambasu ble innsatt som biskop i 2009.  

Biskop John K. Yambasu er død

Samarbeidsavtalen mellom Metodistkirken i Sierra Leone og MM ble underskrevet i 2013 og MMs stab har besøkt landet jevnlig to ganger i året siden. Nesten hver gang har vi møtt en godt forberedt og interessert biskop.

Biskop John K. Yambasu er død

Partnerskapet vårt har alltid ligget ham på hjertet. Med bakgrunn fra enkle kår i en avsidesliggende og veiløs landsby identifiserte han seg med enkle og hardtarbeidende landsbybeboere som strevde for å få endene til å møtes. Han var aldri så glad som når han kunne komme og innvie nye prosjekter, enten det var vannpumper, latriner, skoler eller helsehus.

Biskop John K. Yambasu er død

Det var også et faktum at PID programmet ble en veldig spydspiss for troverdigheten av Metodistkirkens menighetsarbeid i landet.  Biskop Yambasu har besøkt Norge ved tre anledninger. Første gang sammen med Liberias biskop Innis i mai 2015 og andre gang på sentralkonferansen i Fredrikstad i oktober 2016. Siste besøket hans til Norge, var i januar 2019 som gjest på misjonsuka, med gode dager sammen med oss i etterkant.

Biskop Yambasu var en visjonær leder som visste å sette langsiktige og noen ganger helt utrolige mål. Hvem skulle tro Metodistkirken i et av verdens fattigste land skulle sette seg fore å bygge et nytt universitet? Men universitetet har nå allerede åpnet med to eller flere fakulteter gående og resten av planene er på gang.  

Flere ganger har biskop Yambasu vist seg som en landsomfattende leder og landsfader. I forbindelse med ebolaepedemien utfordret Metodistkirken den sittende presidenten om unnfallenhet og ledet an i arbeidet med bevisstgjøring, “ebola is real”, og påfølgende nødstiltak og smittevernstrening i landsbyene. Også under leirraset utenfor Freetown der hundrevis av mennesker mistet livet. Der gikk Metodistkirken inn blant de første, delte ut nødhjelp og boret nye brønner for de berørte familiene. 

Biskop John K. Yambasu er død

I Metodistkirken internasjonalt har biskop Yambasu vist sitt lederskap i konflikten mellom konservative og liberale i homofilispørsmålet. Sammen med noen andre biskoper har han utformet dokumentet “Protocol of Reconciliation & Grace Through Separation” som legges fra som et forslag på Generalkonferansen i 2021. Biskop Yambasu var også nylig valgt som Chancellor of Africa University i Old Mutare, Zimbabwe. 

Det er en unik person som har gått bort. Han sparte seg aldri, men gav sitt beste og arbeidet til det siste for samhold og enhet. Hans tro, håp og kjærlighet fikk stor troverdighet fordi han fremstod så ekte og hel. Han ville ha fylt 64 år 24. August. 

Våre tanker går til Millicent som stod ved hans side i alle år, deres 5 barn og barnebarn. 

“Men vi er ved godt mot, og helst vil vi være borte fra kroppen og hjemme hos Herren”. 

Vi vet at John K. Yambasu nå har fullført løpet og er hjemme hos Herren. 

Biskop John K. Yambasu er død

© 2008 Metodistkirkens Misjonsselskap

St. Olavs gate 28

0166 OSLO

 

 

Telefon: 23 33 27 00
E-post: misjonsselskapet@metodistkirken.no

Gavekonto: 3000 13 88084 

Vipps og SMS: 2248

En del av Metodistkirken i Norge
metodistkirken.no

Org. nummer: 974 230 887

Powered by Cornerstone