Sammen om et bedre liv for alle mennesker

Sommerens nyhetsbrev

03.07.2020
En sommerhilsen hvor vi blant annet skriver om vår digitale utlodning og innsamling til Mutambara, som skulle vært prosjektet på misjonsmarkedet på Sommerfesten i år. Har du lyst til å ta lodd på barnesykler, så kan du sende Lodd på SMS til 2248, så kjøper du lodd for 200 kroner og vi fører deg inn i loddboka! Du kan også gi 200 kroner som en gave til misjonsmarkedets prosjekt ved å sende Mutambara til 2248. Vipps og vanlig bankoverføring av valgfritt beløp kan selvfølgelig også brukes!
Sommerens nyhetsbrev

Håp om et bedre liv på Mutambara

Som mange vet er Metodistkirkens Sommerfest i fysisk form avlyst i år, men det blir likevel en digital smak av Sommerfest. Torsdag, fredag og lørdag i uke 30, som er Sommerfestuka, blir en film lagt ut kl. 12. Her får du sanger, glimt fra leirledere, noe om misjonsmarkedet, aktuelle intervjuer, og hilsener fra sommerfestdeltakere landet rundt. Innsamlingen til misjonsmarkedet er også digital i år, og vi er allerede godt i gang!

Sommerens nyhetsbrev

I år vil pengene gå til å styrke arbeidet på misjonsstasjonen på Mutambara i Zimbabwe. I 2001 ble Mor og barn programmet startet, og dette har vært et viktig og kjærkomment tilbud til mødre og barn under 5 år. Mor og barn programmet har gjennom mange år gitt varige endringer for folk i Mutambara området. I 2018 fikk vi ikke lenger midler til programmet fra Digni og Norad, og måtte avslutte vår økonomiske støtte. Misjonsstasjonen, landsbyfolket og de tradisjonelle lederne bekymret seg for at programmet skulle opphøre, og vi jobbet sammen for at programmet skulle bli bærekraftig nok til at dette viktige arbeidet skulle fortsette. Myndighetene var på banen, og lovet sin støtte, og misjonsstasjonen hadde kontaktet andre organisasjoner som ønsket å bidra.

Nå har det dessverre ikke blitt sånn. Både den økonomiske og politiske situasjonen i Zimbabwe har gjort det vanskelig å opprettholde tilbudet, og i Zimbabwe føyer nå korona-pandemien seg inn i rekken av kriser som omfatter alt fra inflasjon til mangel på kontanter, drivstoff, medisiner, vann og elektrisitet. Dette går utover Mor-barn helsetilbudet i landet og rammer også Mutambaras Outreach team. I utgangspunktet skal dette teamet reise ut til landsbyene 1 gang i måneden. De fungerer som en omreisende helsestasjon, og følger opp barn under 5 år, veier og måler, gir vaksiner og vitaminer, driver familieplanlegging og deler ut prevensjon, og tester for Hiv og sender folk til sykehuset ved mistanke tuberkulose eller malaria. I tillegg har de undervisning i helserelaterte temaer.  Mødrene har med seg veie- og vaksinasjonskortene, og barna får vaksiner mot blant annet meslinger, polio og tuberkulose til riktig tid.

Flere av områdene de besøker ligger så langt unna sykehuset at det er for langt for kvinnene å gå med barna. Noen av stedene ligger 2 timer unna med bil, gjennom ulendt terreng og over fjell! Da er det viktig at sykehuset kan komme til dem! Outreach-bilen tar ofte med seg gravide kvinner tilbake til sykehuset, sånn at de kan være på Waiting Mothers shelter. Dette er et tilbud der gravide kan komme tre uker før termin, for å få oppfølging i den siste kritiske tiden. Hvis kvinnene ikke får skyss til Mutambara, ender det ofte med at de ikke kommer seg til sykehuset, og må føde hjemme med den risikoen det medfører. Dette tilbudet har derfor redusert antallet dødfødsler, barseldød og andre komplikasjoner for mor og barn, både før, under og etter fødsel.

Dessverre rammes de gravide på andre måter. I løpet av de siste fem årene har hele det sørlige Afrika manglet store mengder regn. Temperaturen i dette området stiger dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet. Tørken hindrer bøndene i å avle nok mat til å mette befolkningen. Ifølge FN er 60 prosent av Zimbabwes befolkning på 15 millioner truet av matmangel. Nedstengningen av Zimbabwe, som et tiltak for å hindre spredning av Covid-19 viruset, har også rammet distribusjonen av mat. Tiltakene for å hindre smittespredning gjør at bøndene får problemer med å frakte varene sine til markedet. Dette fører igjen til tap av inntekt som skulle investeres i ny matproduksjon. I Mutambara-området er folk flest bønder og skal livnære seg på jordbruk. Tilbudet på sykehuset for de kommende mødrene har også omfattet mat, i tillegg til en seng med myggnetting. I takt med økende tørke, redusert tilgang på mat og voldsomme prisøkninger har det blitt vanskeligere å sørge for daglige måltider. Unge mødre sulter og har ikke tilgang på næring, hverken hjemme eller på sykehuset. De er bekymret for hvordan dette også vil prege barna som fødes.

Gjennom årets innsamling ønsker vi i tillegg å kunne støtte Child headed families. Dette er familier hvor eldre søsken som er 13-14 år, tar vare på de yngre fordi foreldrene er døde eller har forlatt dem av andre årsaker. For disse familiene er det ekstra vanskelig for tiden. De har ikke skoletilbud og det er dårlig tilgang på mat og medisiner. Lite penger gjør det også vanskelig å kjøpe varme klær når de nå er i vintersesongen.

Sommerens nyhetsbrev

Vi ser at kriser igjen rammer de mest sårbare blant oss, men vi her hjemme kan være med og hjelpe til!

Selv om det ikke blir sommerfest i år, så kan du lage misjonsmarked likevel. Her kommer noen forslag:

  • Ta lodd på barnesykler eller gi en gave til Mutambara på sms eller vipps
  • Lag misjonsløp eller stafett rundt hytta eller i nabolaget, og skaff sponsorer
  • Ha turnoppvisning eller sirkus og selg inngangsbilletter
  • Lag et bruktmarked; selg alt du har ryddet vekk i koronatiden
  • Start en innsamlingsaksjon på Facebook
Sommerens nyhetsbrev

Send oss gjerne bilder, så legger vi det ut på siden vår til inspirasjon for andre!

Takk til alle som allerede har startet innsamlingen til et bedre liv på Mutambara!

Sommerens nyhetsbrev

 

Sommerens nyhetsbrev

Resten av nyhetsbrevet kan du lese her:

 

© 2008 Metodistkirkens Misjonsselskap

St. Olavs gate 28

0166 OSLO

 

 

Telefon: 23 33 27 00
E-post: misjonsselskapet@metodistkirken.no

Gavekonto: 3000 13 88084 

Vipps og SMS: 2248

En del av Metodistkirken i Norge
metodistkirken.no

Org. nummer: 974 230 887

Powered by Cornerstone