Sammen om et bedre liv for alle mennesker

Fra Town til City - Joyah er satt på kartet!

Aske, Øyvind
03.02.2018
Vi stanser først på brua, det var her det først begynte tilbake i 2014. Naturen har nå slettet alle spor etter anleggsarbeidet. Vegetasjonen vokser tett opp til steinsettingen og natursteinene er sauset inn i søle og rødt støv. Joy betyr glede og det var stor glede da CELAD svarte ja til Joyah om å bygge brohoder på begge sider av brua som veimyndighetene hadde laget over elva. De hadde slurvet med brohodene og resultatet var at brua lå der isolert med dype kløfter på hver side, utilgjengelig både for folk og fe, og ikke minst for biler. I regntiden vokser elva så mye at den hadde vasket ut jordmassene på hver side av brua.

CELAD gjorde godt arbeid med brohodene og sikret dem med betong og naturstein mot den årlige flommen.

Fra Town til City - Joyah er satt på kartet!

Brohodet på Joyah bridge da det var nylaget

Så ankommer vi landsbyen etter et par km på svært dårlige veier (Neste prosjekt?) Klokka er ca halv 11 og hele landsbyen venter på oss. Det skal være enda en innvielse i et lokalsamfunn som begynner å bli bortskjemt med stadig nye ferdigstilte prosjekter. Vi blir møtt av dansende kvinner og barn, gleden er både inne i hjertene og utenpå! Vi kommer i flere biler. CELAD med Smart i spissen er selvsagt der. Biskop Yambasu er der og jeg kommer sammen med vår egen biskop Christian Alsted og tidligere biskop i Tyskland Rosemarie Wenner. Det er første gang de er i Sierra Leone og turen gjennom Joyah med biskopen i spissen blir en veldig spesiell opplevelse der vi går mellom kokesteder, trange smug mellom jordhusene og bøyer oss under tørkesnorene. Alle er nysgjerrige på oss, men vi blir tatt imot med smil og anerkjennelse. Vi kommer med fred og utvikling og velsignelse. Vi kommer i Guds navn.

Fra Town til City - Joyah er satt på kartet!

Vi vandrer gjennom landsbyen som ar opplevd så store forandringer de siste årene.

Vi stanser ved de flotte latrinene som Misjonsalliansen har bygget, det er blitt rensligere og sunnere å bo her nå. Så passerer vi den nye vannpumpa som også Misjonsalliansen har bygget, høy kvalitet her også. Helsa har blitt bedre med rent vann uten kloakk og annen forurensning. Det er lettere å                                                                                              smile til livet når magen er i orden!

Fra Town til City - Joyah er satt på kartet!

Biskopene Alsted og Wenner besøker denne landsbyen for 1. gang. Ikke mange hvite har vært her!

Så går vi oppover til helsesenteret som ligger der nymalt i gult og grått og med et stort banner på veggen der det står: «Handing over of Joyah Health Centre». Det er satt opp flere telttak med stoler. Sola står høyt på himmelen, det er kokende varmt, barna vimser rundt oss, ut fra høyttaleren kommer det høy musikk og flere biler med nye personer ruller stadig inn på oppstillingsplassen. Det er innvielse!

Fra Town til City - Joyah er satt på kartet!

Biskop Yambasu er kjent og kjær. Han har hjerte for folket sitt!

Plutselig tar paramount chiefen ordet. Han er glad, hoppende glad, det klarer han ikke å skjule. «Is

Joyah happy today?» roper han ut. Seremonien er i gang og det er Victor Massaquoi som blir satt til å lede den. Han er formann i CELAD-styret og dyktig på å lede innvielser.

Fra Town til City - Joyah er satt på kartet!

Øyvind sammen medVictor Massaquoi som skal lede innvielsesprogrammet.

Det samler seg mye folk etterhvert. I tur og orden lar han gjestene bringe sine hilsener fram. Han forsøker å holde en stram linje: Bare 2 minutter. Men det blir mange unntak! Blant de som får si noen ord i denne sammenhengen i tillegg til Paramaount Chief er pastoren i Joyah UMC, tilsynsmannen for Moyombo District, representanten for Ministry of Health, lokale helsemyndigheter, den politiske representanten i Joyah, representanten for Action for Development Program (ADP), Medical Staff MD Roland G. Marsh, CELAD, de 3 biskopene og misjonssekretæren fra MM.

Fra Town til City - Joyah er satt på kartet!

 

Alle som hilser er strålende fornøyd. Sagt under talene: «Regjeringen kunne ikke levere brua på ti år, UMC gjorde det på ett!». Med alle de nye prosjektene har Joyah nå gått fra å være en town til å bli en city». «CELAD er den beste på praktisk kristendom.» «Helsesenteret er eid av lokalsamfunnet men er overvåket av Helsedepartementet.» «Joyah er en landsby som tar ansvar for nåtiden og framtiden».«Vi er i dag vitne til en historisk begivenhet».

Fra Town til City - Joyah er satt på kartet!

Like før snorklippingen til det nye helsehuset.

Det hele avsluttes med et tablå som skal vise at mennene også må tenke på kvinnene: En kvinne søker familieplanlegging etter å ha blitt gravid for 13 gang! Innvielsen avsluttes med bønn, snorklipping og åpning av helsesenteret i Faderens, Sønnens og DHÅs navn.

Fra Town til City - Joyah er satt på kartet!

Paramountchief, en besøkende lege og en av de to faste sykepleierne i den nye fødestua.

Så åpnes dørene til landsbyens nye helsesenter, i alt ti rom med ventesal, barselsstue, lagerrom, vanntoaletter. Strømtilkobling og rennende vann, en del av møblene er på plass. Det blir servert godt krydret Vest-Afrikansk mat. 

Undeer seremonien mottok tilsynsmannen en ny søknad

fra Joyah Town. De har flere drømmer! Kanskje de en dag virkelig blir Joyah City? 

 

Relaterte artikler
Vi gleder oss over at de fleste menighetene våre har et misjonsprosjekt i et av våre samarbeidsland. Dette er et viktig samarbeid for alle, både i prosjektlandsbyene og her hjemme. Vi har laget et hefte hvor du kan lese om alle de forskjellige prosjektene og arbeidet som blir gjort gjennom Partnership in Developmentprogrammene våre i Sierra Leone, Liberia og Zimbabwe. Les mer
Biskopsrådet har utnevnt Biskop Warner Brown som interim biskop i Sierra Leone etter biskop John K. Yambasus plutselige dødsfall 16. august 2020. Les mer
I julens nyhetsbrev kan dere blant annet kan lese om innvielsen av to kirker som Norge har støttet i Liberia. Er du ikke i mål med julegavene enda, anbefaler vi misjonens alternative gaver; gaver som betyr mye - for mange! Har du lyst til å gi en julegave til misjonens arbeid, er kontonummeret 3000 13 88084, eller du kan sende et valgfritt beløp på vipps til 2248. Du kan også sende Jul 200 på sms til 2248 Vi ønsker dere en fortsatt fin adventstid! Les mer
I år er søndag 3. februar den offisielle misjonsdagen, og vi gleder oss til å feire den sammen med dere! Noen har kanskje allerede feiret misjonsdagen og noen har den senere! Vi synes det er flott at den markeres- og feires! Vi har sendt ut en del materiell med post og e-post som dere kan bruke slik dere måtte ønske. Dette legges også ut her på sidene våre slik at det er tilgjengelig for alle! Les mer
Nyhetsbrevet ble sendt ut i begynnelsen av oktober, med hovedfokus på katastrofen i Freetown, Sierra Leone. Høstens nyhetsbrev har et nytt utseende, som matcher vår nye hjemmeside! Ønsker du å få tilsendt nyhetsbrevet i posten, eller på e-post, ta kontakt med oss, så sender vi det til deg! Les mer

© 2008 Metodistkirkens Misjonsselskap

St. Olavs gate 28

0166 OSLO

 

 

Telefon: 23 33 27 00
E-post: misjonsselskapet@metodistkirken.no

Gavekonto: 3000 13 88084 

Vipps og SMS: 2248

En del av Metodistkirken i Norge
metodistkirken.no

Org. nummer: 974 230 887

Powered by Cornerstone