Sammen om et bedre liv for alle mennesker

Vårens nyhetsbrev

Forster, Anne Ng
11.04.2017
I dag får mange misjonens nyhetsbrev i posten, sammen med en giro som kan brukes for å støtte arbeidet vårt. Hovedfokuset i dette nyhetsbrevet er Mor og Barn programmet på Mutambara i Zimbabwe, som du også kan lese om her. Får du ikke nyhetsbrevet? Ta kontakt med oss, eller les det i sin helhet her på hjemmesiden vår! Vi ønsker alle en velsignet påskehøytid!

Vårens nyhetsbrev

Mor og barn-programmet på Mutambara, Zimbabwe

Vi er på Mutambara, i Zimbabwe. Her har vi i snart 17 år driftet arbeidet som skjer i landsbyene rundt Metodistkirkens misjonsstasjon, gjennom «Mother and Child Survival Program».

Mother and Child Survival program er et viktig og kjærkomment tilbud til mødre og barn under 5 år. I dag skal vi på outreach, uteklinikk i landsbyen Ruwedza som ligger 34 km unna Mutambara. Regntiden har enda ikke sluppet taket, og det er fantastisk grønt og frodig, etter mer regn enn noen kan huske! Regnet har dessverre forårsaket enda mer utfordrende veier, og turen innover til Ruwedza tar nesten 2 timer. I vakkert terreng snegler vi oss fram i vår store Toyota Landcruiser. Agnes Chingwaro, som er hjelpepleier og én av to ansatte i programmet, fungerer også som sjåfør. For å sikre at programbilen blir brukt til det den skal, og ikke til alt mulig annet på misjonsstasjonen, er det kun våre to kvinnelige hjelpepleiere, Agnes og Tapuwa Nota, som får kjøre bilen som tilhører Mother and Child programmet.

Vårens nyhetsbrev

Agnes er en fantastisk sjåfør, og er stadig ute og sjekker dybden på gjørma og vanndammene, før hun kobler på firehjulstrekket og forserer alle hindringer. Vel framme i Ruwedza gir hun klar beskjed om at han ene som holder på å jobbe med framkommeligheten på veien trenger hjelp av flere for at bilene skal kunne komme fram!

I Ruwedza er vi ventet. De tar imot oss med sang og dans, og flere av kvinnene har gått i 2 timer med barna sine på ryggen for denne månedlige samlingen.

Vårens nyhetsbrev

Først snakker helsekoordinatoren på sykehuset på Mutambara, Obert Nyamusakura, om hvordan man skal forebygge og behandle diare og lignende plager. Kvinnene sitter på bakken, med barna sine ved siden av seg, på fanget, eller ved brystet. Alle får anledning til å stille spørsmål eller komme med kommentarer; latteren sitter løst og stemningen er god! Ungene som leker i gresset er lykkelig uvitende om neste post på programmet; vaksinering…! Mødrene har med seg vaksinasjonskortene, og barna får vaksiner mot blant annet meslinger, polio og tuberkulose til riktig tid.


Vårens nyhetsbrevAlt blir registrert på barnas kort og i oversikten til programmet, som søster Mefor og Agnes nøye protokollfører. Veiingen i medbrakte veiebukser gjøres hengende i vekt fra treet ved siden av.

Mødrene får også hjelp til familieplanlegging, og p-piller blir delt ut jevnlig.

Bak i bilen har Peter Musiyazviriyo laget et kontor for å få litt fred og ro rundt sine konsultasjoner.  Peter er HIV/AIDS rådgiver på sykehuset, og han tester kvinnene for viruset. Dette er en hurtig-test, og resultatet kommer med én gang. Er svaret positivt, får kvinnene oppfølging av sykehuset, og gratis medisiner og konsultasjoner. Disse pasientene blir også fulgt opp av en frivillig hjemmebasert tjeneste som Mor og barn-programmet har ansvaret for.

Vårens nyhetsbrev

I programmet har de 109 personer som har fått opplæring i denne tjenesten, og de sørger for pleie av de pasientene i landsbyene som har behov for det. De frivillige pleierne har inntil 4 oppfriskningskurs i året, med viktige temaer som gjennomgås, før alle samlinger avsluttes med en skriftlig prøve. Resten av landsbyen nyter dermed også godt av programmet, gjennom de frivillige pleierne som gjør denne jobben med stort ansvar og engasjement.

Vårens nyhetsbrev

Vårens nyhetsbrev

De siste årene har programmet i tillegg hatt fokus på å bedre folks liv og helse gjennom å bygge vannpumper og toaletter. Rent vann er livsviktig og selv om eierfølelsen til vannpumpene er stor i landsbyene, vet de at det er folk i Norge som er med på å betale pumpene de bruker daglig. Gleden og takknemligheten er merkbar, og vi blir ved flere anledninger bedt om å hilse og takke! Mor og barn programmet har gitt varige endringer for folket i Mutambara området. Nå bekymrer landsbyfolket og de tradisjonelle lederne seg over at programmet om noen få år ikke får støtte fra den norske stat lenger. Deres innstendige håp og bønner er at programmet skal bli bærekraftig nok til at de kan klare og fortsette dette viktige arbeidet på egenhånd.

Vårens nyhetsbrev

Og når vi kjører hjem fra landsbyen, i solnedgangen som farger himmelen over Mutambara, kjenner vi på en utrolig takknemlighet og stolthet over å få være en del av dette arbeidet. Arbeidet som staben gjør sammen med landsbyene; for at barna skal være friske og vokse opp, for at landsbyene skal ha tilgang på rent vann og toaletter, for at pasienter i lokalsamfunnet skal få riktig pleie og omsorg. Dette programmet gjør verden til et bedre sted, for mange!

Les hele nyhetsbrevet ved å klikke på lenken under.

 

Relaterte artikler
Zimbabwianerne, Marianne Munz og Bjørn Martin Broback, har vært en uke på Mutambara. Her har de fått være med på outreach - uteklinikk i landsbyene- med veiing, vaksinering og hiv-testing, de har sett framgangen på det nye kirkebygget og sett Mutambaras Waiting Mother's shelter. Les mer
Hei, jeg heter Tapuwa Nota Mundondwa. Jeg er født i Mutare 2. januar 1982 og er 32 år gammel. Mannen min heter Rodgers Mundondwa. Jeg har to barn, en gutt som er tolv år gammel og ei jente som er fem. Jeg kan godt tenke meg to barn til, tvillinger ville passet bra! Jeg arbeider som pleiemedhjelper ved uteklinikken her på Mutambara. Les mer

© 2008 Metodistkirkens Misjonsselskap

St. Olavs gate 28

0166 OSLO

 

 

Telefon: 23 33 27 00
E-post: misjonsselskapet@metodistkirken.no

Gavekonto: 3000 13 88084 

Vipps og SMS: 2248

En del av Metodistkirken i Norge
metodistkirken.no

Org. nummer: 974 230 887

Powered by Cornerstone