Sammen om et bedre liv for alle mennesker

Zimbabwianernes besøk på Mutambara

Forster, Anne Ng
15.05.2015
Zimbabwianerne, Marianne Munz og Bjørn Martin Broback, har vært en uke på Mutambara. Her har de fått være med på outreach - uteklinikk i landsbyene- med veiing, vaksinering og hiv-testing, de har sett framgangen på det nye kirkebygget og sett Mutambaras Waiting Mother's shelter.
Her gjengir vi innlegget om oppholdet på Mutambara fra bloggen deres, '5 mnd som Zimbabwianere'

Zimbabwianernes besøk på Mutambara

Forrige uke var vi på Mutambara Mission, en drøy time fra Mutare. Det var en vill combi-tur, vi var to av rundt 30 folk inni en minibuss med 15 registrerte plasser. Selv satt vi godt plassert på bakerste rad sammen med to damer og to barn. Det ble en luftig tur, ettersom bakluka ikke ble lukket, men trykket på utenpå et lass med bagasje, og deretter bundet sammen, med bagasje utenpå der igjen. Heldigvis fikk vi oss litt chips med smak av fersken, og en fantaboks på 550ml, så da var det god stemning. Etter en time stoppet vi, i mørket synes BM å skimte et metodistkors, og vi spurte tilfeldig hvor langt vi var kommet. Hadde fått det for oss at det var to timer til Mutambara, og var derfor svært fornøyd med at vi spurte, så vi ikke hadde blitt med videre til Mosambik. Men selv om vi kanskje hadde blitt med videre, så hadde nok ikke baggen til BM klart seg så mye lenger, den lå nemlig på bunnen bakerst i bussen, hvor bakdøra ikke var lukket, så baggen hang fast i noe tau ca 10cm over bakken. Greit nok å si takk for oss da, for å si det sånn. 
Vel fremme på Mutambara ble vi tatt godt imot av en nogen lunde overrasket Doktor Mefor, som hadde nøkkelen til gjestehuset, men ikke hadde fått beskjed om at gjester skulle komme. Likevel, gjestehuset var ledig, og det var deilig å legge seg og sove den natten, spesielt fordi natten før hadde blitt tilbrakt på kirkecamping, populært kalt "revival", hvor alle i dette UMC distriktet samlet seg i skogen for et døgn med preken. Der var det ikke akkurat søvn det var mye av! Men det er en annen historie.
 
Meningen med besøket vårt på Mutambara var å være med Nota og Aggie (to hjelpepleiere/sjåfører) på outreach. Misjonsselskapet støtter dette arbeidet, så vi synes det er spennende å se hva pengene går til. Outreach programmet består av et team fra sykehuset som reiser ut til forskjellige områder i nærheten av sykehuset for å følge opp barn under 5 år og gravide, sette vaksiner og gi vitaminer, drive family planning, og teste HIV. Områdene de besøker er områder som "sokner" til sykehuset, men som ligger så langt unna at det er for langt for kvinnene å gå med barna. Noen av stedene vi var kjørte vi over halvannen time, og over flere fjell. Det er helt sykt langt fra sivilisasjon, så det er virkelig godt at sykehuset kan komme til de!

Zimbabwianernes besøk på Mutambara
 
Dette var ett av samlingspunktene. Hvert sted får besøk en gang i måneden, og de har noen i landsbyen som er "Care givers", som har kontakt med sykehuset og hjelper med organiseringen. 
 
Zimbabwianernes besøk på Mutambara

Her er en Care giver, damen i blått. Veldig mange som møter opp, det er et gratis tiltak fra sykehuset, og veldig anbefalt i landsbyene. 

Zimbabwianernes besøk på Mutambara

Barna visste ikke alltid hva de bega seg ut på da sprøyta kom, men det ble mye skriking etterpå.

Zimbabwianernes besøk på Mutambara
 Her får de vitamin A

Zimbabwianernes besøk på Mutambara
Mrs Mefor, nigeriansk misjonær og sykepleier, jobber med outreach teamet. 

Zimbabwianernes besøk på Mutambara

BM var med å ga vitamin A

Zimbabwianernes besøk på MutambaraZimbabwianernes besøk på Mutambara
Barna blir veid

Zimbabwianernes besøk på Mutambara
Dette stedet var så langt fra sykehuset at her hadde vi med vanlige medisiner, og behandlet folk for det de feilte. Vi testet også malaria, og ga malaria medisiner. I denne landsbyen handler de ikke med penger, men med mais, så da vi kom tilbake var takgrinden full av maissekker.

Zimbabwianernes besøk på Mutambara
Marianne fikk også hjelpe til, da Nota var syk.

Zimbabwianernes besøk på Mutambara

Ellers hadde vi en dag med omvisning på sykehuset og intens (håper du leser dette, Roar!!) oppgaveskriving. Sykehuset er mye større enn det i Old Mutare, så det var interessant å se. Spesielt Waiting Mothers Shelter. Rundt 50 høygravide damer bor der for øyeblikket, hvor de sover på sovesal, spiser i matsal og har ett oppholdrom. Må være ganske interessant å være flue på veggen på et sted med så mange hormoner og andre ting i følelsesregisteret som følger med graviditet (er foreløpig litt lite kjent med slikt..). Det virket som at de hadde det veldig greit, da.
 
Zimbabwianernes besøk på Mutambara
 
Det var veldig spennende å få se arbeidet, det er virkelig et godt og viktig arbeid! Tydelig at det betyr mye for landsbyene, det fikk vi sterkt inntrykk av. Vi er litt usikre på hvor lenge dette programmet har holdt på, men tror det har hatt stor innvirkning på barnedødeligheten i området og spredningen av barnesykdommer. Dersom man tar ekstra godt vare på barna fra 0-5 år, så har det innvirkning for resten av livet. Så det er gøy å være en del av!

Zimbabwianernes besøk på Mutambara
Zimbabwianernes besøk på Mutambara
Kirken på Mutambara som er relativt ny. Flott bygg! Nå gjenstår bare taket innvendig. Gøy å se utvikling siden februar. 

Deilig med en liten avveksling og bo i gjestehus! Plutselig sto vi helt åpent til å ha hva vi ville til middag, og til og med kunne vi bruke ovnen! (den er i Old Mutare veldig dyr i drift, så vi prøver generelt å unngå den). BM diska opp med en vill kyllingmarinade, og vi koste oss glugg med ovnsstekt kylling. Ellers gikk det mye i poteter (vi skryter sånn av at nordmenn er så glad i poteter, så måtte liksom bevise det for oss selv). Vi lagde både båtpoteter og chips!

Zimbabwianernes besøk på Mutambara
Zimbabwianernes besøk på Mutambara
 
På hjemturen var vi så heldige at vi ble kjørt av Aggie, alle vi møtte ble helt forferdet over at vi hadde tatt combien, det var jo absolutt ikke trygt! Selv om vi gikk glipp av et nytt og fartsfyllt combi-eventyr, så var det kanskje for det beste. Og veldig deilig å bli kjørt, ingen tvil om det. 

 

 

Relaterte artikler
I samarbeid med Metodistkirken i Sierra Leone utvikler vi et volontørprogram for deg som er ferdig med videregående og har lyst på et friår, eller er student og har lyst på et pauseår i studiene. Les mer
I julens nyhetsbrev kan dere blant annet kan lese om innvielsen av to kirker som Norge har støttet i Liberia. Er du ikke i mål med julegavene enda, anbefaler vi misjonens alternative gaver; gaver som betyr mye - for mange! Har du lyst til å gi en julegave til misjonens arbeid, er kontonummeret 3000 13 88084, eller du kan sende et valgfritt beløp på vipps til 2248. Du kan også sende Jul 200 på sms til 2248 Vi ønsker dere en fortsatt fin adventstid! Les mer
I dag får mange misjonens nyhetsbrev i posten, sammen med en giro som kan brukes for å støtte arbeidet vårt. Hovedfokuset i dette nyhetsbrevet er Mor og Barn programmet på Mutambara i Zimbabwe, som du også kan lese om her. Får du ikke nyhetsbrevet? Ta kontakt med oss, eller les det i sin helhet her på hjemmesiden vår! Vi ønsker alle en velsignet påskehøytid! Les mer

© 2008 Metodistkirkens Misjonsselskap

St. Olavs gate 28

0166 OSLO

 

 

Telefon: 23 33 27 00
E-post: misjonsselskapet@metodistkirken.no

Gavekonto: 3000 13 88084 

Vipps og SMS: 2248

En del av Metodistkirken i Norge
metodistkirken.no

Org. nummer: 974 230 887

Powered by Cornerstone